Notities maken in een PDF en die opslaan in Drive

Voor kinderen die leesproblemen hebben is er in Vlaanderen ADIBIB. Dat is een organisatie die de werkboeken van de kinderen digitaal beschikbaar maakt in PDF-formaat, zodat de computer ze kan voorlezen. Dat is erg handig voor software als TextAid, Sprint, Kurzweil...

Onlangs kreeg ik de vraag of het mogelijk is om op die PDF's te schrijven zonder dat een kind over voorleessoftware beschikt.

Er zijn verschillende applicaties die dit mogelijk maken die volledig online en dus ook op Chromebooks werken.

Xodo, DocHub en Kami bijvoorbeeld.

Wat kan je doen met de gratis versie van DocHub? 2000 documenten bekijken, bewerken of "ondertekenen".
Wat kan je doen met de gratis versie van Kami? Kami is ook gratis te gebruiken, mits een aantal (te belangrijke) beperkingen. (tekst toevoegen, lijnen tekenen...)
Wat kan je doen met de grat... Wacht... Xodo heeft geen betalende versie?

Xodo heeft op het eerste zicht geen "betalend" plan (is dus gratis), heeft alle nodige toeters en bellen en heeft ook een Google Drive integratie, daarom ga ik even verder over XODO.

Surf om te beginnen naar https://www.xodo.com/ en klik op "Launch App".
Je kan, zonder een account te maken meteen al beginnen.
Wil je PDF's gebruiken die je Google Drive staan, klik dan rechtsboven op "Guest", vervolgens "Sign in". Klik vervolgens op "Sign in with Google".

Geef de nodige toestemmingen en je bent vertrokken.


Om een document vanop Drive te openen kies je bij Open a file voor "Google Drive".



Kies je document en alles wordt netjes geopend.
In de werkbalk bovenaan vind je alle nodige tools om het PDF-document te "bewerken". (Ik gebruik hier aanhalingstekens omdat je enkel zaken kan TOEVOEGEN aan het document. De eigenlijke inhoud van de pdf kan je niet bewerken.)

Beste van al is om met deze tools wat te experimenteren.
Je zal al snel zien dat je niet alle "toeters en bellen" zinvol kan inzetten als je dit gebruikt om digitale werkblaadjes in te vullen.

Belangrijkste voor de leerlingen zal de markeerstift zijn (Highlight-tool), de basisvormen (rechthoek, cirkel,...) en de teksttool.

Het is ook mogelijk om "Comments" of "Opmerkingen" te maken bij een PDF-document. (Tekstballonnetje) In het geval van in te vullen werkboeken voor de kinderen zou ik dit afraden omdat je hiervan niet makkelijk een afdruk kan maken.

Om je bewerkte document op te slaan heb je twee mogelijkheden.
Ofwel ga je het document integraal opslaan terug op Google Drive. Opgelet: bij grote documenten kan dit een poos duren. Alles wordt namelijk terug naar de cloud geupload.



Ofwel kan je ook de gewenste pagina gaan afdrukken. Dit kan handig zijn als de kinderen maar één blaadje van een heel werkboek hebben hebben ingevuld. Hiervoor kies je beter het "printertje" rechtsboven.



In het afdrukvenster kan je dan de gewenste pagina ingeven (anders print hij de volledige PDF af) en eventueel bij "Bestemming" kiezen voor "Opslaan als PDF", ofwel kan je ook het blad echt op een printer gaan afdrukken.

Voor de mensen die zich afvragen, allemaal goed en wel, maar blijft dit wel gratis? Tjah, dat beweren ze zelf op hun website:










Reacties

Populaire posts van deze blog

Word-Art in Google Docs

Een YouTube livestream starten van een webcam